PEVSKA DELAVNICA
z naslovom

”SAMOSTOJNO DO LASTNE INTERPRETACIJE”

pod vodstvom
Urške Arlič Gololičič
sopranistke, operne in koncertne pevke

sobota, 13. maj 2023, Glasbena šola Logatec, Notranjska cesta 4, Logatec

Biografija

Urška Arlič Gololičič je na celjski srednji glasbeni šoli zaključila klavir (razred prof. J. Dukić Segečić) in petje (razred prof. Davorja Mikulića), na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala iz petja v razredu prof. Irene Baar, podiplomski specialistični študij pa zaključila v razredu prof. Vlatke Oršanić. Leta 2010 je debitirala v vlogi Micaële (Carmen) v opernem gledališče v Lublinu na Poljskem.

Udeležila se je mojstrskih tečajev pri profesorjih: Soni Ghazarian, Krisztini Laki, Heleni Lazarski, Marjani Lipovšek,… Leta 2005 je prejela študentsko Prešernovo nagrado, prejela je tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Italiji (2005 in 2006), dvakrat zmagala na Temsig-u (2000 in 2008), prejela posebno nagrado nov Puccinijev glas Slovenije na mednarodnem tekmovanju Ondina Otta v Mariboru 2008 ter prvo nagrado in 4 posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem 2009.

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana je prvič nastopila leta 2011, in sicer v vlogi Belinde v Purcellovi operi Dido in Enej.

Leta 2013 je postala solistka, od leta 2019 pa je priznana solistka SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopila v naslednjih vlogah: Violetta (La traviata), Minka (Gorenjski slavček), Adela (Netopir), Amore (Orfej in Evridika) Micaela (Carmen), Deseta hči (Deseta hči), Mimi (La bohème), Evridika (Orfej v peklu), Suzana (Figarova svatba), Gilda (Rigoletto), Marcelina (Fidelio), donna Anna (Don Giovanni), Antonija (Hoffmannove pripovedke), Arhetip (koda L), Lucija (Lucija Lammermoorska), Pamina (Čarobna piščal), Kraljica (Ivana Orleanska), Adina (Ljubezenski napoj), Margarita (Samorog), Ariana (The Sound), Elvira (Italijanka v Alžiru),…

Na gostovanjih v opernih gledališčih na Nizozemskem, v Ženevi, Bayreuthu, SNG Maribor, Lublinu, Krakovu, HNK na Reki je poustvarila operne vloge: Violetta (La traviata), Undine (Undine), Pamina (Čarobna piščal), Hagith (Hagith), Lauretta (Gianni Schicchi), Musetta (La bohème).

Redno je nastopila tudi na koncertnih odrih. Sodelovala je s priznanimi dirigenti ter nastopila z orkestri Krakovske filharmonije, Poljskega narodnega radia in Slovenske filharmonije. Pela je solistične parte v vokalno-instrumentalnih delih, med njimi v Händlovem Mesiji, Mahlerjevih simfonijah št. 2, 4 in 8, v Mozartovem in Schnittkejevem Rekviemu, Pergolesijevi, Poulencovi, Szymanowkskijevi in Rossinijevi Stabat Mater, Wolfovi Christnacht, Simfoniji št. 3 Gôreckega …

Opis seminarja:

Namen pevske delavnice z naslovom ”Samostojno do lastne interpretacije” je navajanje pevca k dobremu poznavanju in študiju vsebinske vokalne glasbene materije s katero se ukvarja ter poznavanje sredstev, ki pomagajo pri celostnem nastopu ter spodbujanje pevca k iskanju in podajanju lastnega izraza v interpretaciji.

Pevska delavnica je namenjen učencem, dijakom in študentom petja, profesorjem petja ter vsem, ki jih ta tematika zanima.

”Vsak pevec, pravzaprav vsakdo ne glede na poklic, ima v sebi že vse potrebno za umetniški izraz. Namen te delavnice je odkrivanje te poti samostojno, da s pomočjo sredstev, ki jih nudi današnji svet, ter lastnega občutka vsak posameznik najde pot do znanja, ki ga potrebuje za suvereno interpretacijo. Ali imaš tudi ti kdaj občutek, da tisto, kar čutiš v sebi, ne znaš v polnosti izraziti v skladbi, ki jo izvajaš? Da tisto, kar pride od tebe v dvorano, ni vse to, kar želiš podati? Da imaš še veliko na zalogi in bi rad to delil naprej? Potem pridi poslušat našo delavnico in morda najdeš ideje, da odstreš ovire, ki te ločijo od polne izraznosti v glasbi.”

Urška

 KOTIZACIJA:
Pasivni udeleženci:
Člani DSPP: 20€
Drugi udeleženci: 50€

 Kotizacijo  je potrebno poravnati ob prijavi na račun:

DRUŠTVO SLOVENSKIH PEVSKIH PEDAGOGOV
Gradaška ulica 24, 1000 Ljubljana
Deželna banka Slovenije
IBAN: SI56 1915 7501 3048 732
BIC: SZKBSI2X
sklic/referenca:   SI00 2023
znesek: višina glede na obliko udeležbe (20€, 50€,)
Namen: ”Pevska delavnica- maj 2023”

Na elektronski naslov društva dspp.evta@gmail.com pošljite skenirano potrdilo o plačani kotizaciji.

Račun za plačilo kotizacije vam bomo izstavili po zaključku seminarju.

PRIJAVA:
preko elektronske prijavnice na spletni strani DSPP- dspp.si
v zavihku ”
Prijava na seminar”                                     

 Rok za prijavo je 12. maj 2023.

 URNIK PEVSKE DELAVNICE

–  10.00 do 11.15 – predavanje in pogovor s predavateljico
–  11.15 do 11.30 – odmor
–  11.30 do 12.00 – nastop pevcev
–  12.00 do 14.30 – individualne lekcije s predhodno izbranimi pevci
–  14.30 do 15.00 – pogovor ob zaključku

Ob zaključku pevske delavnice bodo vsi udeleženci prejeli potrdilo o udeležbi.

Za več informacij in pojasnil pišite na: dspp.evta@gmail.com

 Lepo vabljeni !

 Člani izvršnega odbora DSPP