Utrinki s seminarja ”Ruski samospev skozi besedo in glas”

Kljub ali na vkljub situaciji z epidemijo, ki nas hromi in kroji naše življenje ter delo, smo pri Društvu slovenskih pevskih pedagogov sprejeli idejo in odločitev, da izpeljemo seminar na daljavo. V soorganizaciji z  Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani in predavateljico gospo Marino Igritskayo  smo zasnovali seminar z naslovom” Ruski samospev skozi besedo in glas”. Tako smo se kot društvo prvič podali v izvedbo seminarja na daljavo.

 Pevki in pevski pedagoginji Marini Igritskayi ter njenemu znanju in širokemu poznavanju ruske vokalne literature, njenemu čutu za pripravo gradiv in oblikovanj snovi ter zanimivemu izboru teme posamezne ure gre največja zahvala, da je bil seminar tako lepo pripravljen in voden. Njeno podajanje snovi je bilo široko, vendar orientirano in usmerjeno na zanimanja udeležencev seminarja. Med triintridesetimi udeleženci seminarja so bili pevski pedagogi in študenti petja. Gospa Marina Igritskaya je predavanja vodila iz vidika pevke in pevske pedagoginje, zato je osvetlila in poudarila posamezne elemente in področja poučevanja in interpretacije ruskega samospeva. Posvetila se je izboru učne pevske literature in predstavila stopnjo zahtevnosti in primernost določenega repertuarja za izobraževalni nivo in starost pevca. Izpostavila je tehnične in interpretacijske zahteve pri petju ruske ljudske pesmi, starinskih pesmih, do zahtevne ruske romance.  Dobili smo veliko koristnih informacij tudi glede iskanja ruske pevske literature. Seminar je potekal gladko tudi kar se tiče tehnike. Skupaj smo preživeli štiri dve urne, vsebinsko bogate petkove dopoldneve. Ko smo 18.decembra ”prizoomirali” do zaključka seminarja, smo bili vsi zadovoljni in veseli novega znanja. Izražena je bila želja po nadaljevanju seminarja na temo ”Ruski seminar dvajsetega stoletja”.

Vedno je lepo zaključiti z željo po nadaljevanju. To organizatorju in predavatelju pove največ.

O tem, kako je bil seminar sprejet in ocenjen pri udeležencih, pa lahko razberemo iz njihovih vtisov, ki so jih prilepili na zoom.

From Biserka Petković to Everyone:  12:02 PM

 Zelo sem vesela, da sem se lahko malo bolje seznanila z rusko vokalno glasbo, ki jo bom z veseljem vnesla tudi v svoj učni načrt. Lep pozdrav vsem.

From Petra Turk Rupreht to Everyone:  12:06 PM

Hvala vam. Zelo poučno. Prelepa glasba

From Tatjana VASLE to Everyone:  12:06 PM

Hvala Marina za tvoj čas in trud, vesela sem, da sem imela možnost poslušati in bolje spoznati rusko vokalno glasbo! Hvala tudi Dspp-ju!!! Vsem želim vse dobro in objemam na daljavo💕

From Amanda Mezzo to Everyone:  12:07 PM

Hvala za krasen seminar! Lep pozdrav vsem

From Me to Everyone:  12:09 PM

Iskrena hvala predavateljici, lepe praznike vsem!

From Špela Jerič to Everyone:  12:10 PM

Hvala Marina za teh prečudovitih 4 petkov

From Andreja Nika Fabijan to Everyone:  12:10 PM

Najlepša hvala Marina, za čudovit sprehod po ruski glasbi. Vse dobro in lepe praznične dni vsem!

From Špela Jerič to Everyone:  12:10 PM

lepe praznike vsem vsem in srečno novo leto

From Maja Krevs to Everyone:  12:12 PM

Žal moram iti. Vesela bom obvestila o nadaljnih seminarjih. Bilo je super in zelo poučno. Hvala organizatorjem in predavateljici. Mirne praznike želim in vse dobro v novem letu!

From Mateja to Everyone:  12:12 PM

Najlepša hvala za zelo prijeten seminar! Lepe praznike vsem tudi z moje strani in srečno v novem letu!

From Janja HVALA to Everyone:  12:16 PM

Ga. Marina hvala, da ste delili vašo ljubezen do ruskih romanc. Hvala tudi DSPP za organizacijo. Srečno vsem v prazninem času.

From MARTA to Everyone:  12:24 PM

Hvala, Marina in DSPP, za prekrasen seminar. Z veseljem bom od sedaj naprej posegla tudi po ruskih romancah! Vse lepo naprej, vesele praznike in srečno v novem letu vsem skupaj!

 

Torej korajžno z novimi željami in idejami v novo leto!

 Srečno!

 

                                                                                              Jerica Rudolf

 

Društvo slovenskih pevskih pedagogov v sodelovanju
z Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani

organizira

 SEMINAR na daljavo

 ”RUSKI SAMOSPEV SKOZI BESEDO IN GLAS”

predavateljica Marina Igritskaya

Biografija:

Pevka in pevska pedagoginja Marina Igritskaya je leta 2006 diplomirala na Nižjegorodski državni akademiji M. I. Glinka (Rusija). Je prejemnica številnih prvih nagrad na pevskih tekmovanjih. Leta 2005 je bila absolutna zmagovalka na Mednarodnem tekmovanju slovanske kulture v Moskvi ter na tekmovanju starinskih ruskih samospevov v Kinešmi. Leta 2012 je na tekmovanju v Nižnjem Novgorodu, kjer so se izvajali izključno ruski samospevi, posvečeni knezu Konstantinu Konstantinoviču, osvojila prvo mesto. V istem letu je v Moskvi na tekmovanju Romansiada osvojila diplomo.

Kot solistka je bila angažirana v Entreprizni operni teater Šaljapin-opera v Moskvi.

Pela je vloge: Vera Šeloga (N. Rimski-Korsakov: Bojarjnja Vera Šeloga), Jaroslava (A. Borodin: Knez Igor), Kupava (N. Rimski-Korsakov: Sneguročka). Marina Igritskaya deluje tudi kot komorna in koncertna pevka. Je solistka v društvu АССОЦИАЦИЯ РУССКОГО РОМАНСА “ИЗУМРУД” г. Москва Associacija ruskogo romansa ”Izumrud”, Moskva.

Je solistka neapeljskega ansambla, poimenovanega Неаполитанский ансамбль имени МисаиловыхNeapolitanski ansambel Misailovih (Moskva).

Kot pevska pedagoginja je poučevala na glasbeni šoli Детская музыкальная школа имени Кара Караева – Glasbena šola Kara Karaeva v Moskvi.

Od leta 2014 Marina Igritskaya živi in dela v Sloveniji. Zaposlena je v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani, kjer je vodja kulturnih prireditev in koordinatorka pri organizaciji tečajev ruskega jezika ter poučuje petje. Med njenimi učenci so tako otroci kot odrasli. Je aktualna članica komisije na tekmovanju Открытый международный Волжский фестиваль-конкурс исполнителей русского и цыганского романсов “Романса голос осенний” (г. Кинешма) – Mednarodni Volžski festival in tekmovanje ruske in ciganske romance ”Jesenski glas romance” v mestu Kinešma.

Je direktorica Mednarodnega festivala in pevskega tekmovanja “Blagoslovi me, moj talisman”, ki poteka vsako leto v Ljubljani in Škofji Loki.

Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani

https://svn.rs.gov.ru/sl/about

Opis seminarja:

Seminar je namenjen pevskim pedagogom, učencem, dijakom in študentom petja ter vsem, ki jih ta tematika zanima.

Seminar bo potekal preko video povezave – zoom meeting, štiri petke zaporedoma, od 10.00 do 12.00.

Urnik lekcij in teme

 1. lekcija, 27. november
 • izbor ruskega repertoarja glede na vrsto glasu in stopnjo pripravljenosti učenca
 •  spoznavanje elektronskih notnih knjižnic, kjer lahko najdemo notne zapise ruskih skladateljev
 •  izbor del – samospevov – za praktično delo

 2. lekcija, 4. december

 •  prevajanje izbranih samospevov
 •  fonetične značilnosti ruskega jezika in pravila pri branju
 • analiza in korekcija izgovorjave pri petju izbranih samospevov

 3. lekcija, 11. december

 • značilnosti izvajanja ruske vokalne glasbe
 • kaj je ruska “romanca” ter značilnosti urbane in klasične romance
 • analiza in korekcija izgovorjave pri petju izbranih samospevov

 4. lekcija, 18. december

 • ruska opera, njene značilnosti in posebnosti
 • značilnosti ruske vokalne šole
 • analiza in korekcija izgovorjave pri petju izbranih samospevov

 Prijavljeni slušatelji seminarja bodo v dneh pred petkovo lekcijo dobili na elektronski naslov pripravljeno gradivo, ki se ga bo obravnavalo na petkovi lekciji, ter povezavo za prihodnji video sestanek.

 KOTIZACIJA: 

Seminar je za vse udeležence brezplačen.                                                                            

 PRIJAVA: 

preko elektronske prijavnice na spletni strani DSPP v zavihku       

”prijava na seminar”                                     

 Rok za prijavo je 20. november 2020.

 Ob zaključku seminarja bodo udeleženci, ki bodo na seminarju prisotni na vseh lekcijah v celotnem trajanju, prejeli potrdilo o udeležbi.

Za več informacij in pojasnil pišite na: dspp.evta@gmail.com

 Lepo vabljeni!

 Člani izvršnega odbora DSPP

—————————————————————————————————————-