RAZPISI

Utrinki s seminarja “Ruski samospev skozi besedo in glas”

Utrinki s seminarja ”Ruski samospev skozi besedo in glas”

Kljub ali na vkljub situaciji z epidemijo, ki nas hromi in kroji naše življenje ter delo, smo pri Društvu slovenskih pevskih pedagogov sprejeli idejo in odločitev, da izpeljemo seminar na daljavo. V soorganizaciji z  Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani in predavateljico gospo Marino Igritskayo  smo zasnovali seminar z naslovom” Ruski samospev skozi besedo in glas”. Tako smo se kot društvo prvič podali v izvedbo seminarja na daljavo.

 Pevki in pevski pedagoginji Marini Igritskayi ter njenemu znanju in širokemu poznavanju ruske vokalne literature, njenemu čutu za pripravo gradiv in oblikovanj snovi ter zanimivemu izboru teme posamezne ure gre največja zahvala, da je bil seminar tako lepo pripravljen in voden. Njeno podajanje snovi je bilo široko, vendar orientirano in usmerjeno na zanimanja udeležencev seminarja. Med triintridesetimi udeleženci seminarja so bili pevski pedagogi in študenti petja. Gospa Marina Igritskaya je predavanja vodila iz vidika pevke in pevske pedagoginje, zato je osvetlila in poudarila posamezne elemente in področja poučevanja in interpretacije ruskega samospeva. Posvetila se je izboru učne pevske literature in predstavila stopnjo zahtevnosti in primernost določenega repertuarja za izobraževalni nivo in starost pevca. Izpostavila je tehnične in interpretacijske zahteve pri petju ruske ljudske pesmi, starinskih pesmih, do zahtevne ruske romance.  Dobili smo veliko koristnih informacij tudi glede iskanja ruske pevske literature. Seminar je potekal gladko tudi kar se tiče tehnike. Skupaj smo preživeli štiri dve urne, vsebinsko bogate petkove dopoldneve. Ko smo 18.decembra ”prizoomirali” do zaključka seminarja, smo bili vsi zadovoljni in veseli novega znanja. Izražena je bila želja po nadaljevanju seminarja na temo ”Ruski seminar dvajsetega stoletja”.

Vedno je lepo zaključiti z željo po nadaljevanju. To organizatorju in predavatelju pove največ.

O tem, kako je bil seminar sprejet in ocenjen pri udeležencih, pa lahko razberemo iz njihovih vtisov, ki so jih prilepili na zoom.

From Biserka Petković to Everyone:  12:02 PM

 Zelo sem vesela, da sem se lahko malo bolje seznanila z rusko vokalno glasbo, ki jo bom z veseljem vnesla tudi v svoj učni načrt. Lep pozdrav vsem.

From Petra Turk Rupreht to Everyone:  12:06 PM

Hvala vam. Zelo poučno. Prelepa glasba

From Tatjana VASLE to Everyone:  12:06 PM

Hvala Marina za tvoj čas in trud, vesela sem, da sem imela možnost poslušati in bolje spoznati rusko vokalno glasbo! Hvala tudi Dspp-ju!!! Vsem želim vse dobro in objemam na daljavo?

From Amanda Mezzo to Everyone:  12:07 PM

Hvala za krasen seminar! Lep pozdrav vsem

From Me to Everyone:  12:09 PM

Iskrena hvala predavateljici, lepe praznike vsem!

From Špela Jerič to Everyone:  12:10 PM

Hvala Marina za teh prečudovitih 4 petkov

From Andreja Nika Fabijan to Everyone:  12:10 PM

Najlepša hvala Marina, za čudovit sprehod po ruski glasbi. Vse dobro in lepe praznične dni vsem!

From Špela Jerič to Everyone:  12:10 PM

lepe praznike vsem vsem in srečno novo leto

From Maja Krevs to Everyone:  12:12 PM

Žal moram iti. Vesela bom obvestila o nadaljnih seminarjih. Bilo je super in zelo poučno. Hvala organizatorjem in predavateljici. Mirne praznike želim in vse dobro v novem letu!

From Mateja to Everyone:  12:12 PM

Najlepša hvala za zelo prijeten seminar! Lepe praznike vsem tudi z moje strani in srečno v novem letu!

From Janja HVALA to Everyone:  12:16 PM

Ga. Marina hvala, da ste delili vašo ljubezen do ruskih romanc. Hvala tudi DSPP za organizacijo. Srečno vsem v prazninem času.

From MARTA to Everyone:  12:24 PM

Hvala, Marina in DSPP, za prekrasen seminar. Z veseljem bom od sedaj naprej posegla tudi po ruskih romancah! Vse lepo naprej, vesele praznike in srečno v novem letu vsem skupaj!

 

You may also like...