DRUŠTVO DSPP

Pevski seminar

Društvo slovenskih pevskih pedagogov organizira
PEVSKI SEMINAR
na temo
Poučevanje petja v obdobju pred mutacijo, v času mutacije in v zgodnjem obdobju po mutaciji

prof. Monika Hosp in prof. Martin Vácha
6. in 7. april 2018, Glasbena šola Vrhnika

Seminar je namenjen učiteljem petja, zborovodjem, pevcem in drugim, ki jih zanima ta tema. Seminar je orientiran na mlajšo populacijo učencev petja v glasbenih šolah in privatnih pevskih programih ter pevcem v otroških in mladinskih zborih. Sestavljen je iz teoretičnega dela in praktičnega dela z učenci. Predavanje in lekcije bodo potekale v angleškem jeziku ob prisotnosti prevajalca.

Prof. Monika Hosp bo imela vsak dan najprej 60 minutno predavanje, nato pa še individualne lekcije s petimi učenci v starostni skupini od 11 do 15 let. Posamezni učenec bo imel s profesorico dve trideset minutni lekciji. Tema prvega predavanja bo didaktični pristop k poučevanju petja otrok v tej starosti in zaznavanje razvojnih sprememb v glasu ter temu primerno prilagajanje pouka. Tema drugega predavanja je izbor ustreznega programa pri individualnem pouku, razvijanje muzikalnosti ter pouk petja v skupini.

Prof. Martin Vácha bo prav tako imel oba dneva najprej 60 minutno predavanje z isto prvo temo kot prof. Monika Hosp, le da bo v svojem predavanju zajel starostno skupino mladostnikov med 16. in 20. letom z razširitvijo perspektive poučevanja ter z upoštevanjem razvitejših fizičnih in intelektualnih sposobnosti učencev te starostne skupine. Prav tako bo prof. Vácha oba dneva izvajal trideset minutne individualne lekcije s petimi aktivnimi učenci v tej starostni skupini.

PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV

prof. Monika Hosp

Monika Hosp, rojena v Linzu, je diplomirala iz glasbene pedagogike ter pevske pedagogike na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. V času študija je s profesionalnimi vokalnimi ansambli nastopila na številnih koncertih in sodelovala v različnih opernih predstavah. Šolala se je v pevskih razredih Ingrid Doll, Hilde Zadek, Hilde Rössel Majdan, Bernarde Fink in Rotrauta Hansmanna. Petje je poučevala na glasbenih šolah v Zellerndorfu in v Breitenfurtu. V letih od 2010 do 2015 je kot pevska pedagoginja in zborovodja delovala v priznani šoli za mlade zborovske pevce Nano-Titano, od leta 2013 pa deluje kot pevska pedagoginja v znamenitem Zboru dunajskih dečkov. Kot pevska solistka je med drugim nastopila na odru Wiener Konzerthaus in koncertne dvorane Muth. Skupaj s svojim možem, novinarjem Albertom Hospom, Monika redno prireja recitale in večere pesmi, ki obsegajo raznovrstni repertoar, od del zgodnjega baroka ob spremljavi avtentičnih inštrumentov do ciklusov pesmi, kot denimo Frauenliebe und Leben R. Schumanna. Pred nedavnim je kot solistka nastopila v Händlovem oratoriju Jephtha in Haydnovem oratoriju Stvarjenje, oboje v sodelovanju z dirigentko Elizabeth Zottele v cerkvi Kalvarienbergkirche. Maja, 2018 bo z orkestrom Concentus Musicus nastopila na mednarodnem festivalu Nikolaus Harnoncourt kot solistka v Haydnovi Nelsonovi maši pod vodstvom Stefana Gottfrieda, jeseni pa bo nastopila v Orffovi scenski kantati Carmina Burana.

prof. Martin Vácha

Martin Vácha, rojen v Wiener Neustadt, je diplomiral iz petja ter pevske pedagogike na Dunaju in iz kulturnega managementa v Hamburgu. Doktoriral je na temo pevskega poklica in za disertacijo prejel nagrado Award of Excellence. Šolal se je v pevskih razredih Helge Meyer –Wagner, Corneliusa Reida, Noella Turnerja in Sebastiana Vittuccija. Med njegovimi prvimi nastopi so nastopi v Dunajski ljudski operi in na Salzburškem festivalu. Kot baritonist redno nastopa v oratorijih, na recitalih in koncertih cerkvene glasbe (Goldenes Saal v Wiener Musikverein, Wiener Konzerthaus, Muth, Konzerthaus Berlin, Alto Adige Festival). Nastopa tudi v operah, operetah in muzikalih. V letih od 2002 do 2014 je bil predavatelj na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (pripravljalni program), od leta 2014 pa tam deluje kot redni profesor in član senata ter poučuje študente vseh ravni pevskega oddelka. Poučuje tudi pevsko pedagogiko. Vodi pevske mojstrske tečaje v Evropi (Austrian Master Classes), na Japonskem in je reden član žirij različnih pevskih tekmovanj. Je tudi podpredsednik evropskega združenja pevskih pedagogov (EVTA) in predsedujoči Mednarodnega kongresa pevskih pedagogov (ICTV) 2021 na Dunaju, poleg tega pa ima tudi bogate managerske izkušnje.

KOTIZACIJE:
Aktivni udeleženci: 50€
Pasivni udeleženci: – Člani DSPP: 60€ – Drugi udeleženci: 80€ – Učenci, dijaki, študenti: brezplačno

PROGRAM: Učenci pripravijo dve pesmi po lastnem izboru.. Program pošljejo skupaj s prijavnico na dspp.evta@gmail.com

V primeru več prijav bomo upoštevali prvih pet prispelih prijav.
URNIK: – dopoldne od 9:30 do 13:00, (prof. Monika Hosp) – popoldne od 15:00 do 19:00, (prof. Martin Vácha)

Vsem prijavljenim na seminar bomo ob zaključeni prijavi posredovali izdelan urnik seminarja.
Rok za prijavo: 30. marec 2018 .
Za več informacij in pojasnil pišite na: dspp.evta@gmail.com

Prof. Monika Hosp

Klara Sonc

Prof. Monika Hosp

Jakob Zupančič

Jakob Zupančič

Člani izvršnega odbora DSPP s prof. Moniko Hosp

Zadovoljni udeleženci pevskega seminarja.

Dora Borštnik in prof. Martin Vacha.

Prof. Martin Vacha, Matevž Pušenjak in pianist Marko Kanalec.

Prof. Martin Vacha, pianist Marko Kanalec in Brina Vukovič.

You may also like...