NOVICE

Najava pevskega seminarja

PEVSKI SEMINAR in ŠTUDIJSKA SKUPINA ZA PETJE
prof. Barbare Jernejčič Fürst

Prof. Barbare Jernejčič Fürst

Barbara Jernejčič Fürst, mezzosopran

je na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost z odliko končala študij zborovskega dirigiranja in glasbeno dramskega upodabljanja, ter pridobila naziv magistre umetnosti. Bila je članica Flamskega opernega studia v belgijskem Gentu in štipendistka Steans Instituta for Young Artists v okviru festivala Ravinia v Chicagu.
Ob tem se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri M.Lipovšek, Ch.Ludwig, D.Fischer-Diskauu, M.Martinuju, R.Piernayu ter, za baročno petje, pri B.Schlick in Ch.Roussetu.

Na odrih Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, dunajske Komorne opere in v Theather an der Wien, ter Ljubljanske in Mariborske opere se je predstavila v različnih opernih vlogah.

Kot koncertna pevka je sodelovala na vseh vidnih slovenskih festivalih, ter na festivalih Carintische Sommer, Steirischer Herbst, Zagrebški bienale, Klangwerktage Hamburg, Wien Modern, Bregenzer Festspiele, Styriarte, Echi lontani, Frühling Festival in Musikverein … Nastopa z različnimi dirigenti (A.Nanut, U.Lajovic, M.Munih, D. de Villiers, G.Pehlivanian, S.Kuijken, M.Haselböck, P.Rossi, D.Masson, D.Runnicles, S.Camberlin, J.Kalitzky…) in orkestri, ter ansambli (Slovenska filharmonija, simfoniki RTV, Armonico Tributo Austria, La petite bande, Solamente naturali, Musica Aeterna, Slowind, Ensemble Mosaik, Klangforum, Tonkünstlerorchester, ORF Radio-Symphonieorchester Dunaj …)

V bogati koncertni zgodovini je poustvarila največja dela glasbene zakladnice. Redno sodeluje tudi s kitaristom Žarkom Ignjatovićem, s katerim sta gostovala v Ameriki in Kanadi.
Je ena redkih izvajalk osredotočenih na dela sodobnih slovenskih skladateljev in skladateljic (preko 50 prvih in praizvedb): Jež, Lebič, Lipovšek, Šivic, Kogoj, Petrić, Globokar, Rojko, Habe, Golob, Mihelčič, Srebotnjak, Sojar-Voglar, Čopi, U. Pompe, L. Vrhunc, B. Jež-Brezavšček…

Za domače in tuje založbe je Barbara Jernejčič Fürst poustvarila dela na več kot 10 zgoščenkah ter izdala tri samostojne zgoščenke posvečene slovenskemu samospevu 20.st.
Je profesorica solopetja na Akademiji za glasbo.

Seminar je namenjen učencem, dijakom in študentom petja, profesorjem petja ter vsem, ki jih ta tematika zanima.
Potekal bo 23. in 24. novembra 2018 na Glasbeni šoli Logatec, Notranjska cesta 4. Seminar bo izveden v sklopu študijske skupine za petje.

Na seminarju bo lahko sodelovalo 12 aktivnih pevcev, ki bodo imeli s vsak dan s profesorico 30 minutno individualno lekcijo.

Prijave na seminar bomo odprli po 4. novembru.

Utrinek iz pevskega seminarja prof. Barbare Jernejčič Fürst in  Študijske skupine za petje

V petek 24. novembra in soboto 25. novembra 2018 je v organizaciji DSPP na Glasbeni šoli Logatec potekal pevski seminar prof. Barbare Jernejčič Fürst.  Aktivno je na pevskih lekcijah sodelovalo 11 učencev petja. Seminar je spremljalo  15 učiteljev petja. V petek je seminar poleg predavanja dr. Beuermanna in prof. Marčiča sestavljal Študijsko skupino za petje, zato so bili na študijski skupini tudi učitelji, ki se v soboto seminarja niso udeležili. V trajanju pedagoške ure je dr. Dimitrij Beuermann iz Zavoda za šolstvo  prisotnim  učiteljem petja pripravil in izvedel predavanje  na temo ” Ustvarjalnost v glasbenih šolah”.  Prisotni učitelji so se aktivno in zelo kritično vključili v razpravo ob koncu njegovega predavanja. Najprej so učitelji poudarili, da se nikakor ne zanemarja ustvarjalnosti učencev v glasbenih šolah. Njihova ustvarjalnost se spodbuja in prisluhne se njihovim željam. Seveda do točke, ko so učenčeve želje v skladu z učnimi cilji, niso v nasprotju z učnim procesom, primerne njihovim trenutnim sposobnostim ter vodijo učenca k večjemu tehničnemu znanju. To pa mu nudi večjo sposobnost muziciranja, ustvarjalnosti in osebnega izraza. Slišati je bilo, da je odlika dobrega učitelja Prepoznati učenčev potencial, ga temu primerno voditi skozi učni proces je odlika dobrega učitelja. Pri dobro vodenem in pripravljenem učencu ne izostaja niti osebnostni izraz in njegova ustvarjalnost.

V zadnjem delu ”teoretičnega dela” študijske skupine, je kolega Aleš Marčič, mag.art. in vodja študijske skupinepredstavil otroško opero slovenskega skladatelja Tadeja Kušarja z naslovom ”Koga se strah boji?”.  Opera je napisana za soliste in klavir štiriročno.. Težavnost je primerna za pevce nižjih glasbenih šol, ciljna publika pa so predšolski otroci in osnovnošolci prve triade.

Učenka Doris Horvat, prof. Barbare Jernejčič Fürst in korepetitor Marko Kanalec.

V soboto, 25. novembra so potekale dopoldne in popoldne individualne lekcije s prof. Jernejčič Fürst. Pevce je na seminarju spremljal korepetitor prof. Marko Kanalec.

V prijetnem vzdušju in zadovoljstvu vseh smo se zvečer razšli z novimi znanji, izkušnjami ter si nabrali novo energijo za opravljanje svojega lepega poklica.

 

You may also like...