DRUŠTVO DSPP NOVICE

ICTV 2022 NA DUNAJU

Na Dunaju je od 3. do 6. avgusta 2022 potekal mednarodni kongres ˈInternational Congress of Voice Teachersˈ oziroma na kratko ICVT Vienna 2022. Štiridnevni kongres, ki bi moral po načrtu biti izveden že v letu 2021, a je zaradi pojava Corona virusa bil prestavljen, je bil zares odlično pripravljen in izveden.

Kongres, ki je potekal pod naslovom ˈFor the Sake of Musicˈ, je bil široko zastavljen, saj je vključeval tako strokovnjake s področja pevske pedagogike klasične in zabavne glasbe, strokovnjake iz zdravstva, iz zgodovine, iz kineziologije … Na kongresu je sodelovalo več kot 150 predavateljev s celega sveta, ki so ali vodili delavnice z izbranimi pevci, ali imeli predavanja, predstavitev notnih izdaj in drugo.

3. avgusta, prvi dan kongresa in 6. avgusta popoldan so predavanja in delavnice potekale v Konzerthausu, v ostalih terminih pa v dvoranah na University of Music and Performing Arts. Na univerzi so predstavitve potekale v petih dvoranah in bile razdeljene na različna področja oziroma teme kot so: Performance (izvedba), Composers (skladatelji), Life (življenje), Identity (identiteta), Methods (metode), History (zgodovina), Popular (priljubljeno), Global (globalno), Relationship (odnos), Music Journalism (glasbeno novinarstvo). Urnik je bilo zelo strnjen, ker pa je mnogo dejavnosti potekalo istočasno, se je moral vsak slušatelj odločiti, kaj bo poslušal oziroma v kateri dejavnosti bo sodeloval. Za spoznavanje slušateljev in navezovanje stikov pa so v društvu avstrijskih pevskih pedagogov poskrbeli za druženje z večerjo v dunajski mestni hiši in večerjo v tipični avstrijski gostilni Heurigen in z nastopom tipične dunajske glasbe, Schrammelmusik.

Kongres se je zaključil s pevsko delavnico priznane profesorice petja, Claudie Visca. Za zaključek pa smo vsi slušatelji zapeli tri izbrane skladbe, med drugim tudi skladbo napisano prav za ta kongres, ˈFor the Sake of Musicˈ.

Biserka Petković

You may also like...